Onze projecten

Project Schoorheide Balen

Project Schoorheide Balen

*persartikel*, verschenen in Het Belang van Limburg op donderdag 18 januari 2018:

De Lommelse bouwfirma Luto Projects BVBA start binnenkort met de bouw van vier volledig energieneutrale appartementen in Balen. Het zijn de allereerste appartementen in België met energiepeil 0. Tot nu toe waren er enkel ‘bijna energieneutrale’ of BEN-appartementen met een energiepeil lager dan 30. “We gebruiken hiervoor de nieuwste isolatie- en verwarmingstechnieken. Daardoor kost zo’n appartement ongeveer 10.000 euro meer, maar wij vinden het dat waard om milieubewuster te bouwen. Dit is de toekomst”, zegt bouwcoördinator Patrick Sleurs.

Tegen 2021 moeten alle nieuwbouwwoningen een energiepeil hebben lager dan 30. Dit ‘bijna energieneutraal’ (BEN) bouwen wordt standaard in Vlaanderen en zelfs heel Europa. Bouwfirma’s zijn zich hier dan ook al enkele jaren op aan het voorbereiden en velen bieden het al aan.

Maar helemaal energieneutraal bouwen, met energiepeil nul, is nog een ander paar mouwen. “Voor huizen wordt dit wel al vaker gedaan. Hierin hebben wij ook al heel wat know-how opgebouwd. Vooral omdat bouwers bij individuele woningen vaak uit persoonlijke overtuiging kiezen voor milieubewustere investeringen”, legt Patrick Sleurs uit.

Maar bij appartementen ligt dat anders. “De bouw van appartementen is meestal in handen van bouwfirma’s die het risico van de investering dragen en de appartementen achteraf verkocht moeten krijgen. Bouwen met energiepeil nul vergt heel wat extra kennis én investeringen. Bij ons eerste project van vier appartementen nu aan de SCHOOR 31-33 in Balen gaan we bijvoorbeeld voor thermische én akoestische vloerisolatie van 10 cm dik, ramen en deuren in geïsoleerd aluminium met driedubbel glas en een thermisch geïsoleerde glasrand, extra spouwmuurisolatie, een warmtepomp met een boiler van 190 liter, zonnepanelen op het dak én de bijgebouwen, de nieuwste ventilatiesystemen… Dit alles kost gemiddeld zo’n 10.000 euro extra per appartement, als je vergelijkt met bouwen volgens de huidige, opgelegde normen. En toch verkopen wij deze appartementen aan de gangbare m²-prijzen”

Nog meer projecten

Maar Luto Projects BVBA gelooft in deze extra investering en het rendement ervan op termijn. “Dit is de toekomst”, aldus Sleurs. “De normen worden alleen maar strenger. Binnenkort zal iedereen energieneutraal moeten bouwen, geloven wij. Dus wij willen hier al klaar voor zijn. Bovendien besparen we onze klanten energiekosten én sparen we het milieu: daar doen we het voor.”

Het bouwproject in Balen is voor Luto Projects BVBA dan ook slechts de start van een nieuw soort bouwen. “We hopen dat we mensen de voordelen van milieubewust en future proof bouwen kunnen doen inzien, ondanks de extra kosten. En dat we dus snel meer van deze projecten kunnen starten.”

 

Lastenboek verkrijgbaar op aanvraag.

welke systemen gebruiken wij om energie-neutraal te bouwen:

   

      

<< Terug naar projecten

Date

18 January 2018

Tags

ALLES VERKOCHT!, Appartementen